De expositie
The Conversation of the Flowers bestaat uit een verzameling foto’s, gefotografeerde installaties en fotocomposities waarbij de basis wordt gevormd door bloemen en de natuur. Een gedeelte van de composities vormt ritmepatronen die de mystieke taal van het Perzische mystieke Soefi-onderricht uitdrukken. In de Perzische mystiek is ritme, muziek, poëzie, taal, schrift en het gehele bestaan, een uitdrukking van hetzelfde, de trillingen en wetmatigheden die zowel in een atoom als in een zwart gat in de ruimte te vinden zijn. Iedere letter, woord, ritme en melodie zijn een afspiegeling van deze wetmatigheden die door het spelen een bepaalde invloed hebben op de mens. 

Ilse Beunen 
Ilse Beunen’s werk vindt zijn basis in de natuur. Haar kunstzinnige ontwikkeling heeft vorm gekregen door middel van een opleiding tot meesterbinder te Vught nadat zij al enkele jaren ervaring had opgedaan in de wereld der bloemen. Door deze Meesterbinderopleiding ontdekte zij een creativiteit die zich niet in de bloemen liet inkaderen. Haar creativiteit en talent beslaat meerdere disciplines, waarbij de fotografie een grote plaats heeft ingenomen. Het herkennen van schoonheid in alle aspecten van de natuur deed een verlangen ontstaan naar het begrijpen van de schepping en het zoeken naar wetmatigheden en ordening. De fotocomposities zijn zowel poëzie, ritme en muziek. De fotografische beelden verbeelden de symbolen uit de mystieke taal. Door het spelen van de ritmes kan men de verbindingen ontdekken tussen de ritmes die het hart beïnvloeden en de essentie van de poëzie; dit vormt een belangrijk deel van de methode voor het ontwikkelen van het zaadje dat rust in de diepte van ieders hart.

Muzikale inleiding
Tijdens de opening is er een presentatie van de Perzische mystieke muziek en ritmes. De werken in de expositie worden dan in muziekvorm gepresenteerd, met een uitleg over de ritmes, muziek en poëzie. Het Simorg Sufi Ensemble is in 2004 opgericht door Dr Seyed Azmayesh. Muzikaal leider van dit ensemble is Anne-Marie van den Bercken. De groep bestaat meestal uit zeven zangers en musici. Allen zijn zij student van Dr Azmayesh. Van hem krijgen zij ondermeer onderricht in het leren bespelen van de daf. Ook worden ze onderwezen in de geheimen van de ritmes in de mystieke poëzie en ze leren de Perzische taal. Het ensemble heeft drie CD`s uitgebracht en geeft samen met Dr Azmayesh regelmatig presentaties in binnen- en buitenland. In het Simorg Sufi is Ilse zangeres en bespeelt zij de daf (framedrum) en dohol, een diepe trom. 

De expositie loopt van 10 december 2006 tot 1 februari 2007
U bent van harte uitgenodigd!

THE CONVERSATION OF THE FLOWERS
De betekenis van bloemen en muziek in het Soefisme