Jan Giesen over Jan Giesen...
Naast mijn werk in de jeugdzorg, hou ik me in mijn vrije tijd intensief bezig met keramiek, mijn grote hobby. Ik woon en werk in Tegelen, achter ons woonhuis heb ik mijn atelier.

Toen ik op de lagere school zat, kwam ik voor het eerst in aanraking met klei. Dit boeide mij zo zeer dat ik op woensdagmiddag naar een soort vrije academie mocht, waar ik les kreeg in tekenen, schilderen en boetseren. Na mijn middelbare school volgde ik o.a. in Vught de opleiding bloemsierkunst, daar leerde ik nog meer over kleuren en vormen.

In 1989 ben ik met mijn gezin in Tegelen  komen wonen, van oudsher een gebied met een keramiektraditie. Ik was toentertijd ook op zoek naar een nieuwe uitdaging en wilde het liefst iets gaan doen met muziek of lezen, totdat ik me de boetseerlessen van vroeger herinnerde. Het leek me wel leuk daarmee opnieuw te beginnen. Toen was de keuze snel gemaakt en ging ik boetseerlessen volgen, o.a. in de Tiendschuur in Tegelen.

De belangstelling voor lezen en muziek is gelukkig niet verdwenen. Ik lees veel over kunst en als ik aan het werk ben met klei dan staat altijd de muziek aan. Als ik in mijn atelier aan het werk ben vind ik het een uitdaging om steeds opnieuw op zoek te gaan naar nieuwe vormen en ideeën. Vanuit mijn levensvisie vindt ik afstand houden een belangrijk item, ik probeer dit ook naar mijn werk toe te passen.

Ik vind het leuk om een paar keer per jaar een expositie te houden. Een belangrijke voorwaarden daarbij is, dat mijn onafhankelijkheid in mijn werk onaangetast blijft.

Ik werk het liefst met witte klei met een fijne chamotte, ik rol daarvan plakken klei die  ik aan elkaar bevestig, uiteindelijk ontstaat dan de ruwe vorm van een beeld en pas daarna ga ik details aanbrengen, ieder beeld is weer anders van karakter.

Als ik de beelden klaar heb en ze lang genoeg heb laten drogen dan bak ik ze op 1000 graden daarna breng ik engobes, glazuren of oxides aan en stook ik mijn werk op 1100 graden. J.G.

Contact met Jan Giesen?
www.jangiesen.com
jangiesen.keramiek@home .nl
tel 077-3738178/06-38303365