SCHILDERSCOLLECTIEF  ´DE QWASTEN´

WILMA
Ruim 30 jaar schilder ik met veel plezier. Sommige periodes heel intensief, dan weer in mindere mate. Begonnen met drie vrienden in 1969 bij Julia Brendl in Merkelbeek, schilderes, ceramiste en beeldhouwster. Later bij Fons Bloemen in Jabeek. Hij inspireerde  en begeleide ons, maar leerde ons daarnaast vooral kijken naar de schilderkunst op veel tentoonstellingen in Europa. Tussentijds heb ik nog twee jaar kunstgeschiedenis gestudeerd. Vervolgens heb ik les gehad bij de Stichting Creatief in Oirsbeek en een vijftal jaren bij Helen Brouns in haar atelier in Linne. Sedert 1997 ben ik lid van het collectief De Qwasten, waar we wekelijks samen werken.

JAC
Geboren te Horn, zoon van Jan Smeets en vakman in schilder- en oude technieken. Zelf volgde ik het vak schilderen op de Ambachtsschool en erop volgend de lerarenopleiding te Eindhoven en Boxtel. Veel techniek en minder creativiteit. Het was voor mij daarom een uitdaging om aan een cursus creatief schilderen in Linne te beginnen. Hieruit vormde zich spontaan het schilderscollectief De Qwasten. Al vanaf 1997 een hecht groepje mensen, die op hun eigen specifieke wijze kunstzinnige gedachten trachten om te zetten in zichtbare kunst. Zelf schilder ik in gemengde techniek of in acryl in een z.g gewassen techniek. Als studiemateriaal werk ik vaak met houtskool en pastelkrijt. Onderwerpen zijn vaak de natuur in al zijn grillen, realistisch en impressionistisch. Deze vrijetijdsbesteding geeft veel voldoening en een hoop plezier.

MARIANNE
Marianne Berden, Neer. Geboren 1945 te Hout-Blerick. Ik heb gedurende vijf jaar lessen gevolgd bij de Tekenschool Linne bij Helen Brouns en ben ruim twee jaar aangesloten bij de Qwasten.

DICK
Geboren te Tilburg en woonachtig te Nunhem. Bouwkundige van beroep. Tijdens vele jaren achter de tekenplank beloofde ik mijzelf, zodra er meer vrije tijd zou komen, deze dan te willen besteden aan creatief tekenen en schilderen. Die vrije tijd kwam echter niet vanzelf. Dus ben ik deze zelf gaan creëren. Op de tekenschool in Linne kreeg ik les in diverse technieken tekenen en schilderen in de breedste zin van het woord. Na de strakke statische lijnen van de architectuur volgde nu een leerproces van het los kunnen laten daarvan. Meer en meer lukte dit.  De statische lijnen werden omgebogen in eigen lijnen en eigen composities. Ik signeer uiteraard met ‘Vermeer’, doch het moge duidelijk zijn dat ik zelfs niet in de verte familie ben van de ‘echte’.

ZANNE – Muzikale omlijsting
Woont in Sint Odiliënberg, is 18 jaar, zit op het ROC te Eindhoven en studeert daar Onderwijsassistente MBO-4 opleiding. Sinds 1997 krijgt ze pianoles bij Agnes van Dijk-Lengyel uit Melick. Ze heeft al veel prijzen in de wacht gesleept en speelde diverse keren in Thélème en in Landhotel Cox tijdens diners waar zij de (achtergrond)muziek verzorgde. Ook speelt zij vaak in duo- en kwartetsamenstellingen lichte- en klassieke muziek.

Klik hier voor werk van het collectief