BESCHRIJVING VAN EEN ITALIAANSE AVOND

Over ons…
Wij zijn Piero Formento en Catharina Moors en wonen in Dego, een plaatsje in de heuvels van de provincie Ligurië, in het binnenland van Savona, grenzend aan de regio Piemonte in Italië.

Onze grote liefde voor het land waarin wij wonen, voor onze direkte omgeving en haar overheerlijke, unieke produkten: eerlijk, puur en eenvoudig, heeft ons ertoe gebracht zogeheten “Ontmoetingen met Italië” te organiseren bij U thuis. Natuurlijk kunnen we niet zeggen dat “men” in Italië zus en zo leeft, doet, zegt, drinkt of eet, want “men” bestaat niet. Wèl kunnen we vertellen wat wij zelf mooi en lekker vinden, wat de mensen waarmee wij in Italië te maken hebben zoal doen,  en natuurlijk vooral, wat zij, (én wij), doorgaans eten en drinken. Ons er zéér wel van bewust zijnde dat we geluksvogels zijn, dat we in zo’n mooie streek mogen wonen en dat we zò veel lekkere dingen als “gewoon” mogen beschouwen, zijn we blij als we er anderen deelgenoot van kunnen maken.

Wat is  zo’n “Ontmoeting met Italië” nou precies en hoe gaat e.e.a. in zijn werk ?
Piero (volbloed Italiaan), en Catharina (Nederlandse, en volop houdend van Italië – en van Piero!) verzorgen een soort wijn-arrangement bij mensen thuis. Dat wil zeggen dat de deelnemers authentieke Italiaanse etenswaren te eten krijgen, vergezeld van de bijbehorende Italiaanse wijnen. Terwijl er gegeten en gedronken wordt, vertellen wij in het Nederlands (of op verzoek in het Italiaans, Limburgs, Duits of Engels) iets over de herkomst van de diverse produkten.

Iemand die zoiets wil organiseren om een verjaardag te vieren, om eens op een speciale manier een avond door te brengen met de familie,  om de mogelijkheid te hebben met vrienden, kennissen, collegae een gezellige avond te hebben op een aparte manier, zorgt ervoor dat hij/zij minstens 10 personen uitnodigt bij hem/haar thuis, of waar dan ook, waar de beschikking is over tenminste twee gaspitten, een wasbak en een werkblad/tafel. Wij zorgen voor voedsel en drank zoals hieronder staat vermeld, de benodigde kookpannen, porceleinen borden, rvs bestek, glazen wijnglazen, tafellakens en papieren servetjes. (Verkiest de gastheer/vrouw eigen borden enz. te gebruiken, dan kan dat natuurlijk ook).

De “Ontmoeting” begint met een aperitief, bestaande uit brood, drie soorten tapenade, olijfjes, olijfolie en worst, vergezeld van minstens twee witte wijnen. Vervolgens worden twee pastagerechten geserveerd met bijbehorende rode wijnen. Dan volgen diverse kazen met bijpassende rode wijn. Daarna een nagerecht met twee dessertwijnen. En, om de maaltijd af te sluiten, nog koffie met een slokje sterke drank.

Aan het einde van de presentatie kan alles wat we hebben gepresenteerd, worden besteld bij ons, maar er is absoluut geen enkele verplichting. Eventuele bestellingen worden bij ons volgende bezoek in Nederland afgeleverd. De afrekening geschiedt als volgt: 30 % van het bestelde bij bestelling en de rest bij aflevering.

Hoe kunt U  een “Ontmoeting met Italië” bespreken?

Mail of bel ons, liefst ruim een maand vòòr de gewenste datum!
Telefoon thuis: 00390195778031 (alle nullen!)
Telefoon mobiel: 00393334542876
Telefoon als we in Nederland zijn: 0627556436
Email: amopfor@hotmail.com

Beschrijving van de door ons meegebrachte streekproducten:
De wijnen die door ons zijn uitgezocht komen  van kleine wijnhuizen, meestal bestierd door een complete familie. Wij kopen alleen wijn  waarvan wij zelf zeker zijn dat wat in de druif zat in de fles is gekomen en dat hetgeen dat in de fles zit, slechts van de druiven komt. Er zitten géén chemische toevoegingen in en er zijn géén kunstgrepen toegepast om er iets uit te halen. Wij bezoeken de bedrijven waar wij de wijnen kopen geregeld zelf, bekijken de wijngaarden, zijn vaak aanwezig gedurende de oogst en de “verwijning” van het druivensap. Wij letten meer erop hoe de wijngaard en alles daaromheen eruit ziet, dan op de vormgeving van het etiket op de fles en wat daar op staat. Hetzelfde geldt voor de aankoop van olie, olijven, oliehoudende produkten, de kaas- en vleessoorten: hetgeen dat ìn de verpakking zit, is belangrijker dan hetgeen er òp staat.

Behalve het brood, dat we in Nederland kopen, brengen we uitsluitend authentieke, Italiaanse produkten mee, die we zelf in Italië hebben uitgezocht en meestal rechtstreeks bij de producent hebben gekocht. Enkele van de produkten die U kunt proeven en bekijken, verdienen volgens ons een speciale vermelding, waarop we U willen attenderen door ons etiket eraan te verbinden: de zogenaamde  “Selezione di Piero e Catharina”. Deze produkten zijn bij de bestellijst gemerkt met een * Verder ziet U tussen haakjes een nummer bij elk produkt dat hier wordt beschreven en dat corrispondeert met de nummers op de bestellijst.

Om de avond feestelijk te openen beginnen we met een glas ”Prosecco D.O.C. di Valdobbiadene” van het wijnhuis “La Riva dei Frati”. Dit wijnhuis, met veel liefde en toewijding gedreven door Cesare en Marisa Adami, ontleent zijn naam aan een door de tijd vergeten klooster van paters (= frati) op een rotsachtige berghelling (= riva). Prosecco wordt geproduceerd in de regio Veneto in de provincie van Treviso. De “straat van de Proseccowijn” verbindt de twee belangrijke steden Valdobbiadene en Conegliano. De Proseccodruiven groeien  op hoogtes tussen de 50 en 500 meter boven zeeniveau waar een mild klimaat heerst, op het grondgebied van 15 gemeentes die zich over 50 km. uitstrekken op het heuvelachtige gedeelte van de Voor-Alpen van Treviso. De Proseccowijn, is één van de belangrijkste  produkten in de betere Italiaanse drinkcultuur. Cesare en Marisa, die er steeds naar streven om de dingen die ze doen op de best mogelijke manier uit te voeren, gaan er van uit dat de basis voor een goede wijn slechts te vinden is in een goede wijngaard en dat een goede wijn excellent kan worden door het toepassen van moderne technieken van verwijning in het wijnhuis. Daarom verenigen zij antieke geheimen met moderne methodes, teneinde steeds betere wijnen te produceren. Deze sprankelende wijn, gemaakt van  Proseccodruiven, is niet ècht droog, is harmonieus en smaakvol. Gecombineerd met een “grissino” (oftewel broodstengel) met Parmaham, een uitstekende combinatie om de “Ontmoeting met Italië” te beginnen.

We gaan verder met de kennismaking met “antipasti”, bestaande onder andere uit taggiasca-olijven, aangemaakt met Italiaanse kruiden en olie. De taggiasca-olijf, klein, groen of blauw van kleur,  groeit in Ligurië in de streken rond Arma di Taggia, waarnaar de olijf is genoemd. De grondsoort en de klimaatomstandigheden zorgen ervoor dat de smaak van deze kleine, maar fijne olijven, zacht is, zonder bittere nasmaak. (hij “brandt” niet tegen het verhemelte). Ook de olie, afkomstig van de Ligurische taggiasca-olijven is zacht van smaak, uitermate geschikt om rauw te eten bij salades, carpaccio van vlees of vis of gewoon met brood en een beetje zout. Natuurlijk is deze olie ook prima om mee te bakken en te braden.

Wij laten U de olie proeven met gewoon, in Nederland gekocht, brood. Verder presenteren we een tapenade op basis van basilicum, één op basis van walnoten en één op basis van artisjokken. Ook vindt U op Uw bordje een met tonijn gevuld pepertje en enkele plakjes salami. De salami komt van “Salumificio Chiesa” een klein bedrijf uit Finale Ligure, dat groot is in het maken van worst en de verwerking van varkensvlees.  De wijnen komen verder uit de regione Piemonte, een van Italië’s rijkste bronnen van kwaliteitswijn. Onder de bezielende leiding van Gianluca is het wijnhuis “Gianluca Poggio” een aanzienlijk bedrijf aan het worden. Van nonno Raimondo, via papà Piercarlo, heeft Gianluca de liefde voor het wijnmaken in zijn bloed gekregen en aan het begin van het nieuwe millennium is hij gestart met zijn eigen bedrijf onder de naam Gianluca Poggio. Geholpen door zijn enthousiaste ouders, papà Piercarlo en mamma Giuseppina, en bijgestaan door zijn broer Matteo, maakt hij van de druiven die op zijn 10 hectaren heuvels groeien, uitstekende wijnen. Als aperitiefwijn schenken wij “Bateaux”, een lichte, witte wijn, verkregen uit de chardonnaydruif, van het wijnhuis “Gianluca Poggio”

Een beetje sterkere worstsoort is de “salame all’aglio” oftewel de knoflookworst van  “Salumificio Chiesa” Hierbij wordt  een witte wijn geschonken van het wijnhuis “Fattoria San Giuliano”, die  volgens ons wel een speciale aanbeveling verdient, genaamd  II Soli (due soli = 2 zonnen). Deze verrassende, frisse, witte wijn wordt verkregen door het vermengen van twee wijnen, Arneis en Chardonnay. Van beide druivesoorten wordt apart wijn gemaakt. De wijnen worden gedurende circa 10 maanden gelagerd op eikenhouten vaten, waarna ze in gelijke hoeveelheden worden gemengd en gebotteld. (ongeveer 1500 flessen). Het mengsel van 50% Chardonnay- en 50% Arneiswijn  is na een korte nàrijping op fles klaar voor consumptie. De wijn kan zeer jong worden gedronken, maar behoudt gedurende enkele jaren zijn aparte smaak.
              
De wijnen van het bedrijf “Fattoria San Giuliano” zijn allen van uitmuntende kwaliteit en kunnen zonder meer enkele jaren worden bewaard (als het u lukt!).
De hoge kwaliteit van deze wijnen wordt nog onderstreept door het feit dat enkele van hun wijnen geregeld als de beste wijn van de streek uit de bus komen. De “azienda” bevindt zich op de heuvel waaraan het bedrijf haar naam ontleent, in het schilderachtige plaatsje Neive in de provincie van Cuneo.De exploitatie van de ongeveer 7 Ha eigendom is op familiebasis, slechts op bepaalde momenten (tijdens de oogst bv.) versterkt door de hulp van buitenstaanders. De wijngaarden genieten van een uitstekende positie (zuid; zuid-oost; zuid-west) Er wordt Barbaresco, Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba en Moscato d’Asti geproduceerd.  In 1990 zijn de wijngaarden van Brachetto en Arneis aangeplant. Er worden circa 40.000 flessen per jaar gebotteld, die hun weg vinden naar klanten in Italië, Duitsland, Japan, de Verenigde Staten van America en (sinds kort) Nederland. De wijnen worden met veel zorg gemaakt door de eigenaar Giulio Pastura, enoloog vanaf 1980, bijgestaan en geholpen door zijn vrouw Mariëlla.
 
We gaan verder met het serveren van een portie “Pasta al sugo di noci”: Omdat het bijna Kerstmis is, een feestelijk pastagerecht met internationaal herkenbare vormen voor dit traditionele feest. Aan het basisdeeg zijn ingredienten toegevoegd teneinde diverse kleuren -en smaken-  te verkrijgen. We serveren deze “Kerstpasta” met walnotencrème.  De wijn die we er bij schenken is “Dolcetto” van wijnhuis “Fattoria San Giuliano” Dolcetto is een wijn die in Piemonte veel wordt gedronken bij de dagelijkse maaltijd. Niettegenstaande het feit dat “dolcetto”  kleine zoetigheid betekent, is deze wijn absoluut niet zoet te noemen. Hij dankt zijn naam dan ook niet aan het woord dolce, maar aan de heuvels waarop de druiven groeien, in Italië “dossi” of “dossetti” genoemd. Men beweert overigens ook  dat de druivesoort zo is genoemd omdat dit type druiven een laag zuurgehalte hebben en zodoende zoeter lijken. Hoe dan ook, het is een typische wijnsoort van Piemonte in het algemeen en van de streek Langa in het bijzonder, die al vrij vlug nà de oogst kan worden gedronken, juist vanwege die lage zuurgraad.

Dan een pastagerecht van deeg, gemengd met spinazie en gesneden in de vorm van olijveblaadjes, geserveerd op een typisch Ligurische manier,  “al pesto alla Genovese” dat wil zeggen geserveerd met basilicumpesto, gemengd met gekookte aardappelen en sperciebonen.  Hierbij drinkt U  ”Langhe Rosse Enfant” van wijnhuis ”Cavalier Bartolomeo” Een uitstekende wijn van dit wijnhuis, gemaakt van  twee soorten  druiven in de verhouding van 90% nebbiolo en 10% dolcetto. Deze druiven, die groeien op een hoogte van 350 meter boven de zeespiegel, zorgen voor een hoeveelheid wijn van circa 3000 flessen.

We gaan verder met de kazen.Parmezaanse kaas, die natuurlijk uit Parma komt in de regio Emilia, het stempel van Parmigiano Reggiano draagt en minstens 2 jaar heeft gerijpt.  Deze kaas  wordt vergezeld van een stoere, oprechte “Barbera d’Asti”  van het wijnhuis “Monica Gallo” De familie Gallo maakt met veel enthousiasme wijnen in hun kleine bedrijf. De sympathieke papà Luigi, met zijn altijd bezige en vrolijke dochter Monica,  maken op zeer eenvoudige, doch doeltreffende manier, prima tafelwijnen, zoals men ze bij ons dagelijks drinkt. Bij deze wijnen moet echt iets worden gegeten om ze goed tot hun recht te laten komen; de wijn ondersteunt het gerecht en vice-versa.

Verder hebben we enkele geitenkaasjes meegebracht uit Roccaverano, een kleine gemeente in Piemonte, waar de tradizionele “Robiola” een begrip is. Alle geitenkazen worden gemaakt van pure geitenmelk, die afkomstig is van geiten die in de vrije natuur gehoed worden. De geiten grazen in de bergen rond Roccaverano en de diverse kazen worden met grote zorg gemaakt volgens aloude recepten. Om de houdbaarheid van zijn kaasjes te verlengen heeft onze kaasboer er bijenwas omheen gedaan en, om het geheel te verfraaien, heeft hij ze gedecoreerd met de bloemen die in de streek, gewoon in het wild, groeien. Vanwege het gebruik van de was heeft hij ze de romantische naam gegeven “Candela delle Langhe” oftewel kaarsje van de Langhe.

Wij stellen voor om bij dit “ kaarsje” een slokje ”Barbera Riserva Fiore di Marcorino” te proeven van ”Fattoria San Giuliano”  Aan het einde van 1800 is men begonnen met het kweken van Barbera d’Alba in de “Langhe”, de bekendste wijnstreek in Piëmont. Er is hier geen enkele wijnstok die zò veelzijdig is als de Barbera: er kan  een eenvoudige, jonge tafelwijn van worden gemaakt, maar ook zeer elegante, verouderde wijn met een  hoog kwaliteitsniveau zoals deze Barbera die van ons een speciale vermelding krijgt.  De druiven die worden gebruikt voor de “Fiore di Marcorino” komen van een méér dan 50 jaar oude wijngaard. De uitgelezen druiven worden handmatig geoogst en worden meteen bij aankomst in de “cantina” (wijnhuis) van hun steeltjes ontdaan en geperst. De gisting, ontstaan door het contact van het druivensap met de schilletjes, duurt ongeveer 10 dagen bij een temperatuur van circa 28° C. De verkregen wijn wordt uiteindelijk overgegoten in “barriques” (houten vaten) waar hij 9 tot 10 maanden rust. Zijn raffinement en harmonie worden verhoogd door een laatste verfijning op fles, voordat hij in de handel wordt gebracht.

De kaas “Lasostè”, gewenteld in de hazelnoten waar Piemonte ook om bekend staat, komt van het huis “Arbiora”. Arbiora verzamelt de produkten van diverse geitenhoeders in de streek “Langa Astigiana” en nauwgezet,onder voortdurende controle,  worden de kaasjes verfijnd en gerijpt in een prachtig, gerenoveerd, antiek pand in de plaats Bubbio. Zoals al opgemerkt, groeien er veel bloemen in de heuvels waar de geiten grazen, en waar bloemen zijn,  vindt men meestal ook bijen. Deze bijen zorgen voor grote hoeveelheden honing, die met zorg wordt vergaard en uitzonderlijk goed smaakt in combinatie met de kaasjes die we hebben meegebracht.  Eveneens van het huis ”Arbiora” komt een heel speciale geitenkaas, “Linieng”, gemaakt van de melk die wordt geproduceerd in de maand juli en gerijpt in dezelfde tabaksbladeren  die worden gebruikt voor het maken van de sigaren, type Antico Toscano.

Bij bijzondere kazen horen bijzondere wijnen, zoals de uitzonderlijke rode wijn van “Fattoria San Giuliano”, genaamd “III Millennio”, gemerkt met een * door Piero,
III Millennio (Terzo Millennio) Riserva Numerata
Om tegemoet te komen aan de wens van enkele clienten, is Giulio van Fattoria San Giuliano in 1994 begonnen  met het gebruiken van “le Barriques”, kleine, houten wijnvaten, om een assemblage van Barbera en Nebbiolo te verfijnen.  De leeftijd van de wijnstokken, een gelimiteerde opbrengst en een lichte overrijpheid van de druiven geven een elegant, streng tintje aan deze interessante wijn. De geselecteerde druiven worden met de hand geoogst en er wordt apart wijn van gemaakt. De gisting duurt ongeveer 6 dagen, onder voortdurende controle van de temperatuur en een omroering die diverse malen per dag plaatsvindt. De twee wijnen worden gemengd en geconserveerd gedurende 10 maanden op „carati“, gemaakt van Frans eikenhout. Een laatste verfijning op fles, van ongeveer 4 maanden in de wijnkelder, gaat vooraf aan de commercialisatie. Het produkt hiervan is een stevige, rode tafelwijn, III Milennio genoemd,die wordt gebotteld in genummerde flessen.

Vervolgens zijn we aangekomen bij het dessert, “Tiramisu di Mamma Maddalena” , volgens het recept van Piero’s moeder. Bij dit nagerecht past de licht-sprankelende “Moscato d’Asti”  van “Fattoria San Giuliano” De teelt van deze wijnstok in de Langhe is van zeer antieke oorsprong. Deze druivesoort werd al bewonderd in de Oudheid, vanwege zijn unieke mosachtige aroma en – smaak.
Met deze druiven wordt een buitengewone dessertwijn geproduceerd, zoet en aromatisch en licht-mousserend. De zeer nauwkeurig gecontroleerde en uitgezochte druiven worden geoogst bij algehele rijping, en worden onmiddellijk bij aankomst in de wijnkelder tot wijn verwerkt. De most, die wordt verkregen door een zachte persing van de druiven, wordt verhelderd door filtering en bewaard in koelcellen tot het moment dat het wordt klaargemaakt om gebotteld te worden. Door zijn eigenschappen en de speciale manier van produktie, is deze wijn al gauw nà de botteling, klaar voor consumptie.

Een heel lekkere, aangename verrassing is de rode, heel licht mousserende dessertwijn “Desiderio” van “Fattoria San Giuliano”'Deze vrolijke wijn wordt gemaakt van de Brachettodruif, die uitsluitend groeit in Piemonte en in een bepaalde zone in Argentinië. Bij uitstek geschikt als “vrouwendrankje” vanwege zijn lage alcoholgehalte was het, méér dan een eeuw geleden,  gewoonte bij de rijkere Piemontese burgers om op warme zondagmiddagen dames thuis te ontvangen en bij deze gelegenheden werd een frisse, sprankelende Brachetto geschonken. Rond 1800 erg geliefd en gewaardeerd, is deze wijn lang uit de mode geweest en bijna vergeten omdat hij plaats moest maken voor witte, extra droge “brut” . Voordat de wijn het D.O.C. predikaat kreeg in 1969 werd hij afgedaan als een rustig bubbelwijntje dat nà het eten werd gedronken bij zelfgemaakte koekjes.  Tot slot bieden wij U een kopje koffie aan met een slokje “grappa” en/of “limoncello”  van het huis “Beccaris” Het distilleerbedrijf Beccaris is in 1951 ontstaan dankzij een “kansspel”: De oprichter, Elio Beccaris, wilde indertijd een eigen bedrijf beginnen maar kon niet kiezen tussen een distilleerbedrijf, een azijnfabriek of een wijngoed. Daarom besloot hij de beslissing over te laten aan het lot in de vorm van een loting tussen de drie mogelijkheden; hij deed drie briefjes met op elk de naam van één van de mogelijkheden in zijn hoed en liet zijn zoontje Carlo, indertijd enkele maanden oud, één briefje trekken.
De kleine Carlo haalde het briefje met “distilleerbedrijf” eruit, waarna zijn vader daarmee is begonnen en dat allengs uitgroeide tot het grote, moderne, gerenommeerde bedrijf, waarvan wij nu de uitstekende produkten, die regelmatig met waardevolle premies beloond worden, mogen proeven. Na Elio en zijn zoon Carlo, is het bedrijf nu in de zéér bekwame handen van  Elio’s  kleinzonen Marco en Paolo, die met jonge, vereende krachten het bedrijf steeds meer uitbreiden en moderniseren. Het geheim van de uitstekende kwaliteit en de verfijnde smaak van de produkten ligt in het feit dat elk jaar weer, aan het einde van de zomer, de “vinacce” met grote zorg worden uitgezocht. De “vinacce” volgen dan de diverse stadia van het distilleren waarna het distillaat kan rijpen en gebotteld kan worden in smaakvolle flessen.

De specialiteit van het huis Beccaris, is zonder meer de “Grappa di Moscato Riserva”, gemaakt van de schillen en pitjes van de moskaatdruiven, nà de persing. Deze grappa heeft een rijping van tenminste drie jaar op eikenhouten vaten en ze onderscheidt zich van de andere door de typische amberkleur en de zachte smaak.  Bij de koffie hoort vanzelfsprekend ook een koekje en dus hebben we “amaretti”  meegebracht. Amaro betekent bitter, maar de amaretti oftewel de bitterkoekjes van het huis “Cresta” laten beslist geen bittere smaak achter! In het kleine familiebedrijf uit het dorp Bubbio worden heerlijke zoetigheden gemaakt waaronder amaretti in vier verschillende smaken: koffie-, hazelnoot-, amandel- en perziksmaak. Mochten er nog vragen zijn dan kunt U die stellen tijdens het verloop van de avond en ook erna, via telefoon 0039019 5778031 of e-mail: amopfor@hotmail.com

Dank voor Uw aandacht en tot ziens!
Catharina en Piero.

Copyright Catharina & Piero