OPENING EXPOSITIE 27 NOVEMBER 2011
14.30 uur

SIERDOZEN & BOEKBINDEN
Joep Crijns

Eerlijk gezegd ben ik begonnen met het binden om de kosten te drukken en de Vrije Academie Roermond bood toen juist een cursus aan. Daar heb ik de basis geleerd en de eerste jaren heb ik vrijwel alleen standaardwerk gemaakt. Tijdschriften binden en een enkel poesiealbum in opdracht. Sinds een jaar of acht maak ik daarnaast vrij werk. Veel voor eigen gebruik, maar voor een deel ook in opdracht en voor de verkoop.

De technieken die hierbij aan de orde komen heb ik mij in de loop van de tijd aangeleerd en nog steeds komen er problemen naar voren die opgelost moeten worden. Het blijft een uitdaging!

Voor het vrije werk vind ik de inspiratie in de dingen die ik om mij heen altijd verzameld en bewaard heb. Ook de gelegenheid of het doel waarvoor ik het boek of de doos maak zijn bepalend voor het ontwerp dat er uiteindelijk uitkomt. De kunst is om het spanningsveld tussen ontwerp en gebruiksvriendelijkheid zoveel mogelijk in evenwicht te houden. Al is dat niet altijd eenvoudig.
KERAMIEK & COLLAGES
Heleen Nijssen

Ik heb keramiekcursussen en workshops bij verschillende kunstenaars gevolgd. De laatste jaren bij Huub Quaedvlieg in Heythuysen. Ik maakte kennis met allerlei technieken, maar mijn voorkeur gaat uit naar het werken met platen klei. Er is veel variatie in mijn objecten te zien. Soms sober en strak maar daarnaast gebruik ik ook uitbundig gekleurde glazuren, die dan de aandacht trekken.

Het werken aan collages vindt zijn oorsprong in mijn beroep als kleuterleidster. Vaak een mix van stof, papier en andere materialen. De thema's zijn zeer divers: van naïeve afbeeldingen tot kleurrijke portretten. Vaak zijn het voorstellingen waar je met een glimlach naar kijkt en iedere keer weer nieuwe details ontdekt!

Collages maken is spannend. Ik ben dol op het spontane van knippen en plakken. Het leukste is dat ik vaak geen plan nodig heb om te beginnen. Het is een voortvarende manier om spontaan te ontwerpen. Ik verander onbeduidende gebruiksvoorwerpen uit het dagelijks leven zoals snoeppapiertjes, stukken behang en ansichtkaarten in duurzame afbeeldingen. Het is een manier om het leven dagelijks te vieren op een nieuwe, bezielde manier.
Met een inleiding door Paul van den Camp en muzikale bijdragen van Joost Janssen op piano
U BENT VAN HARTE WELKOM!