ZATERDAG 14 APRIL 2012 - 19.30
Diner Thélème met als gast auteur Frits Criens

Deze keer tussen de gangen van het diner geen muzikale intermezzi maar Frits Criens vertelt over en leest voor uit zijn roman ‘Verzwegen Oorlog’. Frits Criens was al vaker te gast in Thélème.

Frits Criens
Frits Criens, 30-4--1949, is geboren en getogen in Haelen. Hij is getrouwd met Elly en vader van twee kinderen en drie (op 14 april vier?) kleinkinderen. Van beroep is hij leraar Nederlands en NT2. Hij publiceert zowel vormvast light verse als vormvaste, serieuze poëzie. Als light-versedichter is Frits Criens al meer dan 20 jaar vaste medewerker van het literaire tijdschrift De Tweede Ronde, nu KortVerhaal geheten. Samen met zijn zoon Quirien van Haelen publiceerde hij in 2003 bij uitgeverij Liverse in Dordrecht de succesvolle light-versebundel ‘Vader & Zoon’. In 2011 verscheen bij uitgeverij de Contrabas zijn laatste bundel met light verse ‘Eeuwig rijzen’. In mei 2007 maakte Frits Criens zijn debuut als dichter van serieus werk in de Windroosreeks van Uitgeverij Holland in Haarlem. Zijn bundel ‘Verloren kost’ was binnen twee maanden uitverkocht! In 2009 debuteerde Criens bij uitgeverij Elikser als romancier met de roman ‘Verzwegen Oorlog’.

Over zijn roman ‘Verzwegen Oorlog’
In deze roman vertelt Criens het levensverhaal van een naamloze vrouw die tijdens de laatste oorlogsmaanden vanuit Maasniel, via Brüggen geëvacueerd wordt naar Friesland. De treinreis is een verschrikking: onderweg wordt de trein diverse keren beschoten door geallieerde vliegers en er vallen doden. De opvang in Friesland is onmenselijk. Ze keert getraumatiseerd in Roermond terug en het lukt haar niet meer de draad van het leven op te pakken. Zijn stof ontleende Criens' aan het levensverhaal van zijn schoonmoeder. Dat verhaal, vermengd met verhalen van andere evacués, geeft uiteindelijk een beeld van hoe gewone mensen de oorlog hebben beleefd en vooral ook wat oorlog met mensen doet. Zie ook www.fritscriens.com

Voor veel bezoekers is het al een vertrouwd beeld: ontvangst in onze serre met de mogelijkheid van een aperitief. Ook de amuses worden hier uitgeserveerd. Wij willen om uiterlijk 19.45 uur het voorgerecht opdienen en verzoeken u dan ook op tijd aanwezig te zijn.

Het lag aanvankelijk in de bedoeling een menu toegesneden op de roman van Frits Criens te serveren. Nog nét geen rats, kuch en bonen maar wel échte oorlogskost.

Na ampel beraad hebben we toch maar besloten hier van af te zien en in de keuken aan de slag te gaan met ietwat verfijndere ingrediënten! Alhoewel, als amuses lekkere bitterballen van het huis van zowel balkenbrij als zuurkool...

Om toch in de sfeer van de oorlog te blijven komt het hoofdgerecht uit het ‘Oorlogskookboek’ van Tante Alda (Geurts/tante van Hetty Linsen, hier aanwezig). Afbeeldingen van dit recept en van het boek treft u op de tafels aan.

MENU 14 APRIL 2012

Amuses van het huis
bitterbal van balkenbrij en rozijnen
bitterbal van zuurkool met gerookte spekjes
gekonfijt kwartelboutje in het groen

Voorgerecht
gerookte eendenborstfilet op een bedje van
radicchio en besprenkeld met een
honing-limoendressing
of
trio van vis met een zalf van worteltjes met
knoflook, geroosterde amandelen en rucola

Hoofdgerecht
zacht gegaarde konijnenbout met pruimen
aardappeltjes in de schil
venkel met tomaten en rozijnen uit de oven

Nagerecht
abrikozen-mangobavarois op een
carpaccio van ananas, mintsuiker en
aardbei-limoenpeper
of
assortiment Franse kazen met kletzenbrood