Wijnproefavond door Koen Mens
Zoals we al schreven in onze nieuwsbrief gaf Koen vorig jaar een zeer interessante lezing over de acupunctuur. Wilt u meer weten over Chinese kruiden of filosofie, het kweken van orchideeën? Probeer Koen vanavond alvast te strikken! Maar nu dus wijn! Koen heeft zijn oog laten vallen op de Elzaswijnen.

Spreek nooit over een 'Elzasser' als je een wijn uit de Elzas bedoelt, want zoals de bekende wijnschrijver André Simon ooit opmerkte: 'Elzassers zijn honden', hetgeen veel Duitse wijnbouwers volmondig zullen beamen. Simon bedoelde slechts dat een 'Elzasser' een speciaal soort Duitse-herder is.

De Elzas is en blijft een raadselachtig gebied. Deels heeft dat te maken met een ernstige identiteitscrisis: Elzas-Lotharingen is eindeloos heen en weer geslingerd tussen Duitsland en Frankrijk, waardoor zowel de inwoners als hun wijnen tekenen van schizofrenie vertonen. Men spreekt er Frans maar met een Duits accent. Of andersom.

Ondanks deze verwarring waren de wijnen uit de Elzas altijd bijzonder helder en eenvoudig. De wijnbouwers noemden hun wijnen naar de druivensoort waarvan ze gemaakt werden. Iedereen wist dus wat hij dronk. Het werkte té goed en de Elzassers (niet de honden) besloten de zaak wat te compliceren. Ze introduceerden een duivelse hiërarchie van grands crus (wijngaarden) die een plaats naast de druiven kreeg. Iedereen is nu in totale verwarring maar de wijnbouwers kunnen in ieder geval hogere prijzen berekenen.

Koen Mens zal deze avond een tipje van de sluier oplichten!

Jo Stevens
Beste wijnvrienden,

Deze avond zal in het teken staan van de Elzas! Het is voorjaar en het goud der aarde steekt (bijna) zijn  neus boven de bedden, en behoeft een koninklijke krans. En de kleur? Goudgeel natuurlijk! Dan is de keuze snel gemaakt, een........, jawel!

Ik zal u dan ook meenemen op een boeiende reis vol informatie en wetenswaardigheden omtrent dit fascinerend stukje Noord-Frankrijk, waar verrassend mooie, -meest witte-, wijnen vandaan komen. En een rode wijn, jawel!
Alle cepages zult u gaan proeven......welk een diversiteit!

En, wat denkt u, de liefde van de man, en vrouw (emancipatie, jawel) gaat door de maag! Er zullen dan ook suggesties gedaan worden t.a.v. verschillende gerechten!

Het zal een fijne avond worden, alle ingredienten zijn aanwezig. De gretige liefhebbers, Jo en Heleen, de prachtige entourage en ondergetekende
A la vôtre et à bientôt!

Koen Mens