Atelier Dagaz
Amara Valencia
Lisha nelissen

Sculptures
Paintings
Jewelry

Dorpstraat 31
6235 AC Ulestraten
fax en tel 043-3654154

lishanelissen@hetnet.nl


Latijns-Amerikaanse invloeden gecombineerd met Nederlandse vertrouwdheid. Bijzondere kunstzinnige achtergronden en volop artistieke zelfontplooiing. Dit zijn enkele van de ingrediënten van Atlier Dagaz. Amara Valencia Villacura is geboren in Chili en tekent en schildert al vanaf haar zevende. Op haar twaalfde realiseerde zij haar eerste expositie in keramiek. Vanaf haar vijftiende is zij professioneel fotografe. In Chili studeerde zij beeldhouwkunst aan het gerenommeerde Palacio de Belles Artes. Sinds 1993 woont en werkt zij in Nederland. Lisha Nelissen studeerde aan het Sweelinck-conservatorium te Amsterdam en volgde daarna danskunst bij verschillende leermeesters in Amsterdam, Londen, New York en ook Parijs. Na een aantal jaar een eigen dansschool geleid te hebben, vertrok ze naar Amerika en vervolgens naar de Argentijnse Andes om nieuwe inspiratie op te doen. Daar besloot ze haar danservaringen te transformeren in beeldende kunst. Lisha en Amara vertalen hun pre-Columbiaanse inspiratie naar verrassende creaties op het gebied van sculpturen, schilderijen en sieraden. Deze zijn te bewonderen in hun atelier in Ulestraten.  Open volgens afspraak. 043-3654151.
Atelier Dagaz
DE  AYMARA-INDIANEN
De gastvrije Aymara-indianen leven van de alpaca- en lamawol. Deze mensen, die gedurende duizenden jaren hun levenswijze hebben aangepast aan het harde klimaat en grote hoogte.  Lama's en alpaca's spelen een belangrijke sociale en economische rol in Chili.  Het houden van lama's en alpaca's is een belangrijke bron van inkomsten voor duizenden inlandse families in de hoge Andes, waar men weinig alternatieven voorhanden zijn.  In de gehele Andesregio leven ongeveer 11 miljoen mensen direct of indirect van de alpacahouderij. De Aymara leven o.a. in Peru (400.000).  Zij leven overwegend in het zuiden van het departement Puno, aan de rand van het Titicacameer. Cultureel vormen ze van hieruit één geheel met de andere Aymara's in Bolivia (één miljoen) en in het noorden van Chili (40.000). Samen vormden zij vroeger het 'collasuyu', het zuidelijke deel van het Incarijk. Tot op vandaag spreken de Aymara's een eigen taal en structureren hun gemeenschappen nog steeds zoals in de tijden voor de Inca-overheersing.

MOEDER   AARDE
Voor de Aymara is heel de omgeving  heilig en doordrongen van leven. De Aymara-indianen willen hun eigen ritme volgen. Dat ritme wordt aangegeven door de hartslag van de aarde, van Moeder Aarde. Hun eigen cultuur wijst de weg naar zelfontplooiing en geluk, vinden de Aymara's. Hoé anders Aymara's naar de wereld en naar het leven kijken, blijkt nog het meest uit de rituelen die hun dagelijks leven begeleiden. De rituelen verscherpen hun aandacht voor wat er in de omgeving leeft, zodat ze hun activiteiten daarop kunnen afstemmen en de harmonie hersteld wordt. Heel het Andeslandschap ligt bezaaid met waca's, heilige plekken: op de toppen van de bergen, aan de rand van het meer, in holtes op de hellingen, bij de bronnen van riviertjes. Voor de Aymara's is heel de omgeving  heilig en doordrongen van leven. Deze indianen leven dus niet alleen samen met elkaar maar met de hele omgeving. Die omgang met alles wat hen omringt, krijgt op een bijzondere manier vorm in de rituelen. Alleen wanneer je communiceert met alles wat je omringt, kan je iets doen groeien