SOEDAN

LEZING  
door Louis Kleinekorte

VRIJDAG
18 februari 2005
20.00 uur

LOUIS  KLEINEKORTE
Is vaker te gast in Thélème. Over zichzelf: Louis Kleinekorte, Roermondenaar is sinds 2001 gepensioneerd als landmachtofficier. Tijdens zijn diensttijd werkte hij lange tijd  bij Internationale NATO staven en was hij voor de VN actief in diverse functies in het Midden  Oosten, Angola, Bosnië en Kosovo. Na zijn pensionering heeft hij 3 jaar gewerkt als vrijwilliger bij Slachtofferhulp en in 2004 is hij 6 maanden (van mei tot november) uitgezonden door Buitenlandse Zaken naar Soedan als internationale monitor bij een Joint Monitoring Commission. Tijdens de Kerstdagen was hij  internationale waarnemer namens de OVSE bij de presidentsverkiezingen in de Oekraïne. 

Het hoofdonderwerp van deze presentatie is
 de Joint Monitoring Mission / Joint Military Commission
( JMM/JMC) for the NUBA Mountains in Sudan.
De lezing bestaat uit twee gedeelten.Deel een
Uitleg over een JMM/JMC die actief is in het midden van het land na de ondertekening van een staakt het vuren overeenkomst in 2002 tussen de Regering van Sudan (GOS) en de opstandelingen uit het zuiden (SPLA). 

Deel twee
In het tweede gedeelte ligt de nadruk op de situatie van de locale bevolking met name van vrouwen en kinderen, de islam, oliewinning en de persoonlijke ervaringen en belevenissen die je opdoet als monitor in Soedan.

Het geheel wordt verduidelijkt met toepasselijke beelden en in de pauze zorgt Jo hopelijk voor wat leuke Afrikaanse muziek. De bedoeling is om de avond af te sluiten met een discussie waarbij natuurlijk ook de actuele situatie in andere landen van het Midden-Oosten kan worden besproken.

Laten we afsluiten met een e-mailbericht van Louis....
Bericht uit Soedan (10 september 2004)

Na een maand verlof te hebben gehad ben ik op1 september weer teruggekeerd naar Soedan. Het was best wel weer wennen de eerste dagen. De snelle overgang van het luxe Nederland naar een van de armste landen ter wereld is erg groot.  () Het is nu regentijd, de gewassen en gras schieten de grond uit en geven het landschap een totaal andere aanblik dan voor mijn verlof. Zo ver het oog strekt zie je golvende groene velden met hier en daar ook bloemen en bomen. Maar dat mooie landschap is slechts schone schijn. In vrijwel alle dorpen die ik bezoek is er gebrek aan alles. En alles betekent, er is te weinig voedsel, onvoldoende medische voorzieningen, op veel plaatsen zijn er problemen met watervoorziening en ook schoolmaterialen zijn nauwelijks voorhanden.  

Ondanks de uiterst moeilijke situatie waarin de bevolking verkeert toont ze een blijmoedigheid en voorkomendheid waarvoor ik veel bewondering heb. Wij, de internationale monitors, worden overal met veel respect en uiterst gastvrij bejegend. En wanneer je dan zoals ik terug uit Nederland komt en "eventjes moet wennen" raak je met name door de positieve instelling van de bevolking, die leeft onder uiterst moeilijke omstandigheden, snel weer helemaal gemotiveerd om er weer vol tegen aan te gaan.

In een volgend bericht uit Soedan zal ik proberen wat uitleg te geven over hoe een dorpsgemeenschap functioneert en hoe de verdeling van kinderkleding en schoenen, meegegeven door familie en vrienden uit Roermond, is verlopen.Met vriendelijke groeten
Louis Kleinekorte

Internationale Monitor JMC SudanSOEDAN
Sinds januari 2003 is met name de regio Darfur verwikkeld in een conflict waarbij rebellerende gewapende groeperingen strijden tegen het regeringsleger en Arabische milities, die bekend staan onder de naam Janjawid en die door de regering in Khartoum worden gesteund. Hierbij vinden zeer ernstige en grootschalige mensenrechtenschendingen plaats.  Massamoord, verkrachtingen, brandschatting, zelfs het levend verbranden van dorpelingen: inmiddels is veel bekend over de wreedheden die Arabische milities sinds eind 2003 begaan onder de Afrikaanse stammen in het Soedanese Darfur. De omvang ervan drong echter pas begin april 2004 tot de buitenwereld door. De burgerbevolking is de dupe van een conflict tussen de regering en rebellengroepen. 

Vanaf 2001 is het conflict tussen de groepen steeds verder toegenomen. Vanaf februari 2003 zijn  twee gewapende groepen actief: De Sudan Liberation Army (SLA) en de Justice and Equality Movement (JEM).  Zij begonnen een actieve strijd tegen de overheid, die voornamelijk bestaat uit mensen met een Arabische achtergrond. Het conflict heeft een verwoestende uitwerking op de hele regio.